RSS Feed

Ekat työpäivät Jacobs Well -hyväntekeväisyysjärjestöllä

Kommentit pois päältä artikkelissa Ekat työpäivät Jacobs Well -hyväntekeväisyysjärjestöllä

marraskuu 6, 2018 by Viivi Rantala

Tämä ja eilinen päivä ovat kuluneet hyväntekeväisyysjärjestö Jacobs Wellin päiväkodissa, jossa suurimmalla osalla lapsista on erityistarpeita. Ryhmässä on parikymmentä lasta, iältään vauvasta teini-ikään, tuen tarpeen vaihdellessa hyvinkin itsenäisistä kaikissa toiminnoissa autettaviin. Näitä päiviä varten olimme valmistelleet kuluneen vuoden aikana muutamia ”työkaluja”, jotka hyödyttävät sekä työntekijöitä että lapsia.

Eilisen päivän aloitimme lapsiin ja työntekijöihin tutustumalla vapaan leikin ja keskustelun muodossa, nauttien samalla Etelä-Afrikan auringosta. Lapset ottivat meidät hyvin vastaan, osa selvästi innostusta osoittaen, toiset vielä hieman ujostellen. Ulkoleikeissä suuressa suosiossa olivat mm. potkumopot, joilla myös opiskelijat pääsivät ajelemaan, sekä lahjoituksena vietyjen pyörätuolien työntely. Heti aluksi saimme myös huomata kampaamoleikin olevan hitti, ja etenkin Sinin vaaleat hiukset saivat varmasti kymmeniä kampauksia päivän aikana.

Aamupäivän aikana Johanna piti henkilökunnalle ohjaustuokion kuvakommunikaation alkeista. Kuvakommunikaatiossa on kyse siitä, että yksinkertaisten kuvien avulla tuetaan puheen ymmärtämistä sekä mahdollistetaan itsensä ilmaisemista. Jacobs Wellillä ajatuksena on ottaa käyttöön päiväjärjestys kuvin, jotta lapset hahmottavat paremmin, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan. Käyttöön otettiin myös yksinkertaiset ”good” ja ”bad” -kuvakortit, joiden avulla kannustetaan hyviin käytösmalleihin, saaden lapset motivoitumaan kuvista. Esimerkiksi legoilla rakentamisen onnistuessa tai leikkimisen jälkeen siivotessa näytetään vihreää ”good”-korttia ja kehutaan lasta sanallisesti. Tavallisesti kuvakommunikaation käyttöönotto tapahtuu erilaisin menetelmin, mutta päädyimme tähän huomioiden mm. kulttuurin, työntekijöiden osaamisen ja rajallisen aikamme täällä.

 

Käytimme tätä menetelmää molempien päivien ajan, havaiten suurimman osan lapsista selvästi kiinnostuvan korteista. Huomasimme myös, että he odottivat toiminnastaan positiivista palautetta kuvan kanssa. Iloksemme muutama lapsi kokeili myös jo hieman haastavampaa kuvakommunikaatiota, ja henkilökuntakin käytti kortteja arjen tilanteissa.

Tänään vuorossa oli Neeamarin ja Lilian henkilökunnalle pitämä koulutus. He ovat tehneet opinnäytetyönsä otsikolla ”Monivammaisen lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen asentohoidolla päivittäisissä toiminnoissa”, ja tämän päivän koulutus oli opinnäytetyön toiminnallinen osuus. Henkilökunnalle opetettiin erilaisten tyynyjen käyttöä monivammaisen lapsen asennon tukemisessa, asentohoitoa sylissä sekä kulmatuolin ja seisomatelineen käyttöä. Asiaa oli paljon, mutta henkilökunta vaikutti omaksuvan asentohoidon perusteet. Opinnäytetyö esitellään TAMK tutkii ja kehittää -päivänä 29.11., joten jos aihe kiinnostaa, tervetuloa kuuntelemaan.

Ylimääräistä jännitystä päivään toi harjoittelupaikkojen varauksen osuminen juuri reissumme ajalle. Lounastauko kuluikin osalla porukasta puhelimen tai tietokoneen äärellä. Yleisesti ottaen päivät kuluivat rennoissa tunnelmissa, ja sisälsivät paljon iloa ja naurua. Illat ovat kuluneet kotona hyvää ruokaa syöden, seurustellen ja lepäillen, ja onpa muutama meistä jaksanut lähteä lenkillekin vauhdikkaiden päivien jälkeen. Saimme myös kokea eilisiltana Etelä-Afrikan sateen ja ukkosen.

 

Tässä vaiheessa on myös sopiva hetki kiittää saamistamme lahjoituksista!

Pyörätuoleista kiitämme Movetta Oy:tä sekä Kyllön apuvälineitä.

Seisomatelineestä kiitokset Tays Pitkäniemelle, tyynyistä Algol Trehabille, kulmatuolista ja kiilatyynystä fysioterapeutti Irma Tarvaiselle. Kiitokset myös Lilian ja Neeamarin opinnäytetyön toteutuksen tukemisesta Sairaanhoitajaliitolle.

Jos haluat tutustua kuvakommunikaatioon tarkemmin, tietoa löytyy mm.osoitteesta papunet.net.

Jacobs Well -järjestöön pääset tutustumaan osoitteessa http://jacobswell.org.za/schools/

We want to thank Movetta Oy and Kyllön apuvälineet for the wheelchairs. 

We thank Tays Pitkäniemi for the standing aid, Algol Trehab for the pillows, physiotherapist Irma Tarvainen for the corner sitter and support pillow and also The Finnish Nurses Association for supporting Neeamaris and Lilias trip. 


Kommentit pois päältä artikkelissa Ekat työpäivät Jacobs Well -hyväntekeväisyysjärjestöllä

Sorry, comments are closed.

Moi, kiva kun eksyit blogiimme! Me ollaan TAMKin terveysalan opiskelijoita ja marraskuussa suuntanamme on Etelä-Afrikka! Kyseessä on siis 2 viikon lyhytvaihto 2.-16.11.2018, jonka aikana käymme tutustumassa muun muassa Jacobs Wellin toimintaan ja kirjoittelemme reissustamme sekä siihen valmistautumisesta täällä.

Hi! Nice to see you here! We are health care students from TAMK and we’re heading to South-Africa in november! It’s an two weeks exchange trip on 2.-16.11.2018, during which we’re going to see for example Jacobs Well’s action. We will tell about our journey in this blog.

Seuraa meitä myös: