RSS Feed

Sairaalaleikkejä ja Etelä-Afrikan historiaan tutustumista

Kommentit pois päältä artikkelissa Sairaalaleikkejä ja Etelä-Afrikan historiaan tutustumista

marraskuu 9, 2018 by Neeamari Lankinen

Vierailimme tänään Laezonia Primary School:ssa. Koulussa on 1153 oppilasta, jotka ovat 5-17 -vuotiaita. Pidimme esikoululaisille sairaalaleikkipäivän, johon osallistui 83 lasta. Järjestimme luokkatilaan rasteja, joissa lapset pääsivät kokeilemaan erilaisia sairaanhoidossa käytettäviä välineitä. Rasteina olivat suojavaatteiden pukeminen, rokottaminen ja laastarin laittaminen, verenpaineen mittaus, korvien ja suun tutkiminen, stetoskoopilla kuunteleminen, kuumeen mittaaminen ja lääkkeen antaminen ruiskulla sekä sidosten tekeminen ja lastoittaminen. Sairaalaleikkiä varten toimme Suomesta pehmoleluja tutkittavaksi sekä rasteihin tarvittavat välineet, jotka jätimme lapsille uusia leikkejä varten. Alku-ja loppuleikkinä lauloimme sekä tanssimme Baby Shark -lastenlaulun. Leikkihetki oli vauhdikas ja meillä kaikilla oli hauskaa. Jaoimme myös lopuksi lapsille suomalaisia karkkeja ja haleja.

Linkki Laezonian sivuille:
http://www.laezoniaprimary.co.za/

Matkamme jatkui kohti Johannesburgia, jossa vierailimme Apartheid-museossa. Apartheid tarkoittaa Etelä-Afrikassa toteutettua rotuerottelupolitiikkaa, jossa ihmiset jaettiin ihonvärinsä perusteella eri ryhmiin. Apartheidin päämääränä oli turvata valkoisen väestön etuoikeutettu asema yhteiskunnassa. Värilliset nähtiin alempiarvoisina ja heitä kohdeltiin epäinhimillisesti. Ihmisten eriarvoisuus ja rotuerottelu näkyivät siten, että asuinalueet ja palvelut luokiteltiin ihmisten ihonvärin mukaan. Vuonna 1994 järjestettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit, jotka Nelson Mandela voitti ja tämän myötä apartheid-järjestelmä purettiin lopullisesti.

Ajatuksia herätti heti museokäynnin alussa se, että lippujen oston yhteydessä meidät jaettiin valkoisiin ja ei-valkoisiin. Tämän perusteella määräytyi portti, josta museoon mentiin sisään. Näyttelyt olivat vaikuttavia ja vetivät meidät sanattomiksi. Museokäynnin erityisyyttä lisäsi se, että bussikuljettajamme kertoi omakohtaisia kokemuksiaan apartheidin ajalta. 

Kotimatkalla pysähdyimme vielä paikallisessa luontaistuotekaupassa, josta ostimme mm. eteerisiä öljyjä ja rooibosteetä.

Hospital play and South African history

Today we organized hospital play in Laezonia Primary School. There are 1153 pupils in the school aged 5-17. There were 83 pupils participating the hospital play. Pupils got to try different nursing tasks with stuffed animals we had brought from Finland. We also sang and danced Baby Shark with the children. We had so much fun!

Next we drove to Johannesburg to visit Apartheid Museum. The experience was influential and left us quite speechles. Our bus driver told his own experiences about apartheid which made the museum visit even more special.

Before going home we stopped at a local natural product shop to buy some ethereal oils and rooibos tea.

 


Kommentit pois päältä artikkelissa Sairaalaleikkejä ja Etelä-Afrikan historiaan tutustumista

Sorry, comments are closed.

Moi, kiva kun eksyit blogiimme! Me ollaan TAMKin terveysalan opiskelijoita ja marraskuussa suuntanamme on Etelä-Afrikka! Kyseessä on siis 2 viikon lyhytvaihto 2.-16.11.2018, jonka aikana käymme tutustumassa muun muassa Jacobs Wellin toimintaan ja kirjoittelemme reissustamme sekä siihen valmistautumisesta täällä.

Hi! Nice to see you here! We are health care students from TAMK and we’re heading to South-Africa in november! It’s an two weeks exchange trip on 2.-16.11.2018, during which we’re going to see for example Jacobs Well’s action. We will tell about our journey in this blog.

Seuraa meitä myös: