RSS Feed

Markkinoita ja sarvikuonoja

Kommentit pois päältä artikkelissa Markkinoita ja sarvikuonoja

marraskuu 10, 2018 by Alina Rannisto

Viikonloppuna on tarkoitus ottaa rennosti, nauttia auringosta ja paikallisesta kulttuurista. Lauantai-aamuna suuntasimme Red Barn markkinoille shoppailemaan ja viettämään aikaa. Viihtyisillä markkinoilla aika kului nopeasti ja tuliaisiakin löytyi kassikaupalla. Aikaa jäi myös markkinatunnelmasta ja lounaasta nauttimiseen.

 

 

Markkinoilta suuntasimme matkamme toiselle safarikierrokselle läheiselle Rietvlei -luonnonsuojelualueelle.  Tälläkin safarilla pääsimme ihastelemaan toinen toistaan huikeampia luontokappaleita, joita aiemmin olimme nähneet vain kuvissa ja luontodokumenteissa. Retken kohokohta oli kuitenkin ehdottomasti etelänleveähuulisarvikuonot, jotka löysimme pitkän etsinnän jälkeen. Olimme jo luovuttamassa ja lähtemässä kotiin, kun vihdoin törmäsimme kolmeen näistä majesteettisista jättiläisistä. Tunnelma pikkubussissamme oli lievästi ilmaistuna riemukas.

 

 

Eteleänleveähuulisarvikuono on viidestä sarvikuonolajista ainoa, joka ei ole uhanalainen. Tehokkaan suojelutoiminnan ansiosta niitä on nykypäivänä noin 11 000 ja niiden uhanalaisuusluokitus on noussut uhanalaisesta silmälläpidettäväksi. Se on toinen isosarvikuonon alalajista. Isosarvikuonon aiempi nimi valkoinen sarvikuono on syntynyt väärinkäsityksestä: afrikaansin kielellä eläintä kutsuttiin leveäksi sarvikuonoksi viitaten eläimen kuonoon. Englantilaiset sekoittivat afrikaansin sanan weit (leveä) englannin kielen sanaan white (valkoinen).

 

 

Kuulimme myös syyn siihen, miksi sarvikuonot olivat niin vaikeasti löydettävissä. Niiden sarvet oli alkuviikosta sahattu pois. Sarvien sahaaminen on luonnonsuojelualueella yleinen käytäntö, jolla pyritään välttämään eläinten salametsästystä sarvien vuoksi. Melkein kolme tonnia painavat eläimet tainnutetaan ja niiden sarvi sahataan pois. Tämän jälkeen sarventynkään suihkutetaan puhdistusainetta ja annetaan sarvikuonolle vastalääkettä nukutteeseen. Sarvikuonon sarvista maksetaan pimeillä markkinoilla jopa yli 130 000 euroa. Sarvesta jauhettu jauho on haluttua esimerkiksi Kiinassa ja Vietnamissa, missä uskotaan sen parantavan krapulan, impotenssin ja jopa syövän.

Sekä kansainväliset että paikalliset luonnonsuojeluyhdistykset työskentelevät koko ajan lajin säilymisen vuoksi ja nykyään niitä ei juuri tavata luonnonsuojelualueiden ulkopuolella. Saamme olla kiitollisia, että pääsimme todistamaan tämän upean eläimen iltapäivähengailua. Safarin jälkeen suuntasimme tyytyväisenä kotitalolle, jossa meitä odotti jälleen kerran emännän valmistama herkullinen illallinen. Kaiken kaikkiaan mahtava lauantai!

 


Kommentit pois päältä artikkelissa Markkinoita ja sarvikuonoja

Sorry, comments are closed.

Moi, kiva kun eksyit blogiimme! Me ollaan TAMKin terveysalan opiskelijoita ja marraskuussa suuntanamme on Etelä-Afrikka! Kyseessä on siis 2 viikon lyhytvaihto 2.-16.11.2018, jonka aikana käymme tutustumassa muun muassa Jacobs Wellin toimintaan ja kirjoittelemme reissustamme sekä siihen valmistautumisesta täällä.

Hi! Nice to see you here! We are health care students from TAMK and we’re heading to South-Africa in november! It’s an two weeks exchange trip on 2.-16.11.2018, during which we’re going to see for example Jacobs Well’s action. We will tell about our journey in this blog.

Seuraa meitä myös: