RSS Feed

NetCare Unitas

0

marraskuu 13, 2018 by Sallamari Kukkonen

Maanantaina kävimme tutustumassa NetCare Unitas -sairaalassa, joka on yksityissairaala Pretoriassa. Koska sairaala on yksityinen, sen palvelut tulee joko maksaa itse tai vakuutuksen tulee korvata ne. Vakuutusten hinnat vaihtelevat 60 eurosta satoihin euroihin, riippuen vakuutuksen kattavuudesta ja perheen koosta.

NetCare Hospital on suurin yksityissairaala Etelä-Afrikassa, jossa on potilasvuodepaikkoja yhteensä 461 kappaletta, 179 opiskelijaa ja 1002 työntekijää (hoitohenkilökunta ja muu henkilökunta).
Tays- Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on potilasvuodepaikkoja yhteensä 1000 ja työntekijöitä 3000.

NetCare antaa mahdollisuuden kouluttautua heidän ylläpitämässä NetCare-collegessa. Halukkaan täytyy aluksi olla valmis lähihoitaja, jonka koulutus kestää 4 vuotta. Tämän jälkeen halukas hakee NetCare collegeen, joka kestää 2 vuotta, sisältäen perusopetusta ja kliinisten taitojen harjoittelua heidän yksikössään. Opinnot maksavat noin 2500€ vuodessa, maksun voi suorittaa muun muassa työskennellen NetCare Hospitalissa valmistuttuaan. Valmistumisen myötä he ovat valmiita sairaanhoitajia. Jos opintoja haluaa jatkaa erikoistuen esimerkiksi lastenhoitoon tai leikkaussaliin, opiskelijan täytyy hakea kouluun uudelleen. Tämä lisäkoulutus kestää 2 vuotta.

Sairaalaan saapuessamme huomiomme kiinnitti heti hoitajien hartioilla olevat värilaatat, jotka kertoivat kyseisen henkilön koulutuksen tason. Vihreä laatta: midwifery, keltainen laatta: community nursing, tummansininen laatta: psychiatric nursing, valkoinen laatta: nursing education, hopea laattaa: nursing management. Joidenkin olkapäillä oli liuta eri värisiä laattoja, ja työntekijät kantoivat niitä ylpeydellä. Etelä-Afrikan lisäksi samanlainen käytäntö on käytössä muun muassa Britaniassa.

Alkutervehdyksen jälkeen meidät jaettiin pieniin ryhmiin, joissa kiertelimme sairaalan eri osastoilla, kuten lastenosasto, leikkausosasto, synnyttäneiden osasto, sairaalan apteekki ja infektio-osasto. Hoitotyötä emme saaneet tehdä, mutta sen sijaan tarkkailimme suurella mielenkiinnolla työntekijöiden ja sairaalan toimintaa sekä tapasimme potilaita. Yksi joukostamme pääsi myös mukaan rauhoittelemaan raskaana olevaa äitiä sairaanhoitajan tehdessä hänelle esivalmisteluja suunniteltua keisarileikkausta varten.

Koska joukossamme on kätilöitä, terveydenhoitajia ja lapsiin erikoistuvia sairaanhoitajia olimme hyvin kiinnostuneita, miten synnytys hoidetaan Etelä-Afrikassa. Saimme kuulla, että kyseissä sairaalassa 70% synnytyksistä toteutetaan suunniteltuina sektioina. Suomessa sektioiden määrä on yleisesti 16.6%. Unitas-sairaalasta löytyy kuitenkin pieni osasto normaalisynnytyksille, mutta vähemmistö eteläafrikkalaisista haluaa synnyttää alateitse. Hoitajat kertoivat, että sektioiden suuri määrä johtui halusta suunnitella synnytyksen ajankohta, lääkärit suosittelivat sitä turvallisempana ja kivuttomampana vaihtoehtona.

Päivän päätteeksi totesimme sairaalatutustumisen olleen todella opettavainen ja mielenkiintoinen. Saimme huomata niin samankaltaisuuksia kuin eroavaisuuksia Unitaksen ja Taysin välillä.

Päällimmäinen ajatus oli se, että saamme olla todella tyytyväisiä terveydenhuoltojärjestelmästämme: ihmiset saavat tasa-arvoista palvelua, oli varallisuus mikä tahansa, ja Kela tukee meitä.


0 comments »

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Moi, kiva kun eksyit blogiimme! Me ollaan TAMKin terveysalan opiskelijoita ja marraskuussa suuntanamme on Etelä-Afrikka! Kyseessä on siis 2 viikon lyhytvaihto 2.-16.11.2018, jonka aikana käymme tutustumassa muun muassa Jacobs Wellin toimintaan ja kirjoittelemme reissustamme sekä siihen valmistautumisesta täällä.

Hi! Nice to see you here! We are health care students from TAMK and we’re heading to South-Africa in november! It’s an two weeks exchange trip on 2.-16.11.2018, during which we’re going to see for example Jacobs Well’s action. We will tell about our journey in this blog.

Seuraa meitä myös: