RSS Feed

Hökkeleitä ja korkeita paikkoja

0

marraskuu 14, 2018 by Riikka Väätäjä

Tänään aloitimme aamupäivän Woodlane Village klinikalla. Klinikka toimii Plastic valleyn slummikylän kupeessa ja toteuttaa asukkaiden terveydenhoitoa ilmaiseksi. Klinikka on hyväntekeväisyysjärjestö, jossa työskentelee lääkäreitä, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijä ja muita vapaaehtoisia. Kaikki asiakkaista eivät osaa englantia, joten heille on mahdollistettu tulkkipalvelu. Klinikka on auki yhtenä päivänä viikossa. Klinikalla on mahdollisuus käydä muun muassa HIV-testeissä, ehkäisyasioissa ja lasten terveystarkastuksissa. Suosituin ehkäisymenetelmä on ehkäisypistos.

Klinikalla vierailun jälkeen kävimme kävelemässä slummikylässä yhden asukkaan opastamana. Häneltä saimme kysyä kysymyksiä alueesta ja heidän elämästään, joihin hän vastasi parhaansa mukaan. Asukkaita kylässä oli noin 7000, joista suurin osa oli kotoisin Zimbabwesta, paperittomia ja etsimässä töitä Etelä-Afrikasta. Töitä voi olla vaikeaa saada, sillä paikalliset eivät oikein pidä maahanmuuttajista. Työstä on maassa muutenkin kova kilpailu, sillä työttömyysprosentti on korkea. Ruoka valmistettiin avotulella ja valtavat vesisäiliöt täytettiin kerran päivässä. Bajamajoja oli n. 50, jotka tyhjennettiin kerran viikossa. Osalla oli jopa pieniä kasvimaita talon edustalla. Kylässä oli kampaamo, taverna, kioskeja ja pieniä kauppoja, joista pääsimme kurkkaamaan kampaamoon sisään! Suurena ongelmana kylässä ovat suuret roskaläjät ja heikko viemäriverkosto.

Joka tapauksessa ihmiset vaikuttivat kylässä onnellisilta ja tyytyväisiltä elämäänsä, sillä jotkut tulevat alun perin vielä huonommista lähtökohdista. Heillä on vahva yhteisö ympärillään ja pääosin he kaipaavat vain turvaa omaan ja lastensa terveyteen ja hyvinvointiin.

 

Lopuksi kävimme vielä Voortrekker-museossa. Kiipesimme melkein 200 porrasta monumentin ylätasanteelle, josta oli hienot näkymät monumentin sisälle ja kauas Pretorian keskustaan. Ostimme myös viimeisiä tuliaisia museon matkamuistomyymälästä.


0 comments »

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Moi, kiva kun eksyit blogiimme! Me ollaan TAMKin terveysalan opiskelijoita ja marraskuussa suuntanamme on Etelä-Afrikka! Kyseessä on siis 2 viikon lyhytvaihto 2.-16.11.2018, jonka aikana käymme tutustumassa muun muassa Jacobs Wellin toimintaan ja kirjoittelemme reissustamme sekä siihen valmistautumisesta täällä.

Hi! Nice to see you here! We are health care students from TAMK and we’re heading to South-Africa in november! It’s an two weeks exchange trip on 2.-16.11.2018, during which we’re going to see for example Jacobs Well’s action. We will tell about our journey in this blog.

Seuraa meitä myös: