RSS Feed

Takaisin kotiin

0

marraskuu 16, 2018 by Teija Niemelä

 

 

 

Pierre Jacob´s Welliltä kävi kiittämässä yhteistyöstä jakoi meille diplomit.

 

Lähtöpäivän aamu valkeni aurinkoisena ja helteisenä. Jacob`s Wellin Pierre tuli vielä tervehtimään meitä aamusta ja kiittelimme yhteistyöstä puolin ja toisin. Nautimme runsaan ja herkullisen aamiaisen ja teimme viimeisiä pakkauksia. Osa porukkaa lähti käymään vielä lähistöllä kaupoissa. Aamupäivästä oli vielä aikaa olla auringossa rusketuksia viimeistelemässä. Iltapäivästä pakkamme autot ja suuntaamme kohti lentokenttää ja kotimatka voi alkaa. Haikeina mutta kiitollisina hyvästelimme isäntäväen.

Haluamme porukalla kiittää kaikkia lyhytvaihtoon osallistuvia tahoja, jotka ovat mahdollistaneet reissumme onnistumisen. Tämä on ollut loppuiän mielessä pysyvä kokemus, jota saamme muistella ja oppimiamme asioita soveltaa omassa elämässämme. Kiitos myös blogin seuraajat!

Kotiin lähtöpäivänä kirjoitimme lyhytvaihdon aikana kokemistamme mieleenpainuvimmista asioista.

”Mieleenpainuvinta ja eniten ajatuksia herättävää koko matkassa oli tavata niitä vapaaehtoisia, jotka antavat koko elämänsä palvellakseen muita. LIV Villagessa tapasimme vauvatalon johtajan, joka oikeasti teki työtään sydämellään nostamatta edes palkkaa työpanoksestaan. Kun uusi hylätty vauva tuli taloon, hän kantoi sitä päivät mukanaan ja yöllä heräsi syöttämään ja hoitamaan, jotta lapselle voisi muodostua edes yksi turvallinen kiintymyssuhde aikuiseen. Se pisti miettimään, millä motivaatiolla itse teen hoitotyötä ja millaisista asioista voisin olla valmis luopumaan omassa elämässäni muiden hyväksi. En itse pystyisi muuttamaan toiselle puolella maailmaa näin kauas perheestäni ja tekemään palkatta työtä ympäri vuorokauden. Mutta vaikka en samaan pysty, voin omassa tulevassa ammatissani tehdä jotain toisin, jotta edes yksi ihminen tulisi aidosti kohdatuksi tarpeineen ja huolineen.” – Olivia

”Huh hu! Mitkä kaksi viikkoa. On vaikeeta valita mieleenpainuvinta asiaa tai hetkeä, sillä reissu on ollu niin huikea, etten siitä muuttais mitään. Pienet kiitokset siis matkassa mukana olleille opettajille ja isäntä perheelle sekä kuskille! Ennen lyhytvaihtoon lähtöä, jännitin pitkää lentomatkaa, Afrikkaa maana, ihmisiä joiden kanssa täytyisi olla tiiviisti kaksi kokonaista viikkoa, eikä omaa rauhaa olisi hetkeäkään. Kuitenkin yllätys yllätys, lentomatka sujui loistavasti, Afrikka maana on upea niin eläimineen, luontoineen ja kulttuurineen. Tämän huipuksi ihmiset olivat ystävällisiä ja iloisia eikä naurua puuttunut.Jos kuitenkin muutama merkittävä asia pitää kerran mainita… Sanoisin jacobs well tehtaantyöntekijöiden musiikki esitys, nauru ja matkakumppanini. Huomaa, että matkassa on mukana liuta hoitajia, sillä ketään ei jätetä yksin ja ruokapöydässä voi muhua ihan mistä vaan.” – Sallamari

”Mieleenpainuvinta oli kaikki uudet ihmiset ketä tavattiin. Slummin asukkaat, koululaiset, sadat lapset, Henriette ja Frans sekä heidän tuttavansa ja monet monet muut! Täällä ihmiset on niin avoimia, vaikka hetki sitten tapasitte niin seuraavaks hän jakaa jo ilomielin omaa tarinaansa. Nää ihmisten erilaiset lähtökohdat ja tarinat on ollut niin mielenkiintoisia ja omaa ajatusmaailmaa avartavia. Ja se, että sai kokee tän matkan just tän porukan kanssa on niin huippua, ootte ihania!” – Sini I

”Mun mielestä mieleenpainuvinta tässä reissussa on ollu ehdottomasti matkaseura! 14 naisen voimin 2 viikkoa maailman toisella puolella ois voinu aiheuttaa pahempaa draamaa ku salkkareissa, mutta me ollaan hitsauduttu yllättävänkin hyvin yhteen ja kaikilta on löytynyt mahtavaa joustamiskykyä. Me ollaan voitu jakaa toisillemme niin tissihiet kuin ulosteen koostumuksetkin, koti-ikävän ja liikutuksen kyyneleet ja mikä parasta: lääkkeet!! Keneltä löyty parhaat napit flunssan hoitoon ja keneltä isoin paketti antihistamiinia. Hoitajien kanssa on turvallista matkustaa. 😉 On ollu ihanaa nähdä ja kokea maailmaa niin samantyyppisten ihmisten kanssa, joista jokainen on tuonut omat mausteensa tähän soppaan. Meidän laulubussi tulee aina pysymään mun sydämessä ja tuun muistelemaan näitä ihania tyyppejä aina kuullessani baby sharkin. Toki safari tulee tiukkana kakkosena ja kaikki kokemukset tällä reissulla on olleet upeita, mutta seura on tehnyt ehdottomasti puolet tästä reissusta.” ♥️   – Riikka

”Mieleenpainuvinta tämän reissun aikana ovat olleet moninaiset kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Kaduilla aina saa hymyn ja iloisen tervehdyksen katseiden kohdatessa ja lämpimin halauksin tervehditään ja hyvästellään. Ihmisten taustat ja tarinat liikuttavat. Kun mikään ei ole itsestäänselvää, näyttäytyy elämä monisyisenä, samanaikaisesti niin äärimmäisen värikkäänä ja kauniina, kuin raakana ja kovana. Isäntäperheen vieraanvaraisuus ja avoimuus koskettavat. Ja heidän pitkäjänteinen ja periksiantamaton työskentely heikompiosaisten yhteisöjen hyvinvoinnin ja koulutuksen edistämisessä on kunnioitettavaa. Itselleni Etelä-Afrikka näyttäytyy merkillisenä kontrastien maana, jossa rikkaus ja köyhyys, toivo ja epätoivo, turvallisuus ja turvattomuus saavat uudet mittasuhteet jo näinkin lyhyen piipahduksen aikana. Huikea ja elämänmakuinen kokemus! Kiitos kaikille, jokainen on sitä osaltaan ollut tekemässä! ”– Sini M

”Mahtavat kaksi viikkoa takana! Reissun aikana on tullut pohdittua elämän ydinolemusta ja tärkeitä asioita. Kulttuurien kohtaaminen ja tutustuminen erilaisissa elämäntilanteissa eläviin ihmisiin avaa aina silmiä näkemään tärkeimmät asiat. Vierailu slummissa ja köyhemmillä alueilla oli avartavaa. Onnellisuus ei ole materiasta kiinni, vaan ihmiset ympärillä ja yhteisöllisyys vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja selviytymistä. Reissu on tarjonnut meille huikeat mahdollisuudet nähdä ja kokea laajasti monipuolisesti asioita. Olemme saaneet vierailla lukuisissa paikoissa ja tavata ihmisiä. Opettajat ovat tehneet ison työn suunnitellessaan kaiken ohjelman. Isäntäperheen vieraanvaraisuus on mahdollistanut meille turvalliset ja yltäkylläiset oltavat. Kiitos kaikille reissusta, tätä on hyvä muistella vielä vuosikymmenien kuluttuakin.” -Teija

”Mieleenpainuvinta tässä reissussa on ollut tutustua tähän meidän hienoon porukkaan ja ystävystyä teidän kanssa. Ollaan koettu täällä sellaisia asioita, jotka tulee aina yhdistämään meitä. Plus tän reissun aikana on huomattu että meistä jokaisesta tulee ihan älyttömän hyviä hoitajia. Meillä on aitoa mielenkiintoa alaamme kohtaan ja ollaan aina oltu valmiina auttamaan toisiamme. Kiitos siis teille ja meidän upeille opettajille! ❤
Mieleen jää myös kaikki ihanat lapset joita olemme matkan aikana kohdanneet ja joiden kanssa olemme leikkineet. Myös paikalliset ihmiset, jotka tekevät tärkeää työtä jäävät mieleen. Olen myös todella kiitollinen siitä, että mulla ja Neemiksellä oli mahdollisuus toteuttaa meidän opparin toiminnallinen osuus täällä. Hienoa oli huomata se, että koulutuksemme koettiin merkityksellisenä ja ollaan saatu pieni siemen itämään koulutuksemme myötä.
Jälleen kerran jää kyllä iso ikävä Etelä-Afrikkaa!”- Lilia

”Mieleenpainuvinta on ollut kaikki kohtaamiset ja ihmiset niin meidän ihana porukka kuin kaikki keitä täällä olemme tavanneet. Erityisesti se miten meidät täällä on otettu vastaan sekä kohdattu. Ilman mitään todistelemista ihmiset ovat kertoneet elämästään avoimesti, ovat ottaneet vastaan lämpimästi ja kuunnelleet kiinnostuneina mitä meillä on tarjota ja luottaneet meihin. Pienikin apu on otettu ilolla vastaan niin asunnossa kuin järjestöissä ja kouluissa. Slummialueen kiertokävelyltä on erityisesti mieleen painunut että oli olosuhteet tai lähtökohdat millaiset tahansa ei se määrittele sitä millainen ihminen on vaan kaikista eri lähtökohdista löytyy ihania, välittäviä, huolehtivia, lojaaleja ja kauniita ihmisiä niin sisältä kuin ulkoakin❤ Aina voi löytää iloa yhteisöllisyydestä ja auttamisesta.” -Mari

”Mieleenpainuvinta reissussa oli kaikki. Vaikea listata mikä jäi parhaiten mieleen, kun jokainen kohtaaminen ja paikka on ollut omalla tavallaan erityisiä. Aivan mahtava reissu.”     – Johanna

”Kaks viikkoa on lyhyt aika, mutta mieleenpainuvinta oli varmasti se miten paljon me ehdittiin kahdessa viikossa nähdä ja kokea Etelä-Afrikasta. Kaikki ne ihmiset, paikat, keskustelut ja kohtaamiset jää varmasti mieleen loppu iäksi. Myös meidän porukka ja se miten 12 toisilleen enemmän tai vähemmän vierasta tyyppiä päätyy jakaan kaiken aina naurun ja ilon kyynelistä suolen toimintaan, surkeisiin vitseihin ja bussissa raikuviin yhteislauluihin on kruunannut tän reissun. Ja kirsikkana kakun päällä lapsuuden haaveen täyttyminen safarilla.” – Alina

”Vaikka olenkin lyhytvaihdossa toista kertaa, niin kaikki on tuntunut kuitenkin yhtä uudelta ja jännittävältä kuin ensimmäisen reissun aikana. Mieleenpainuvinta on ollut paikallisten yhteisöllisyys, huolenpito ja ilo, joita olemme päässeet lyhytvaihdon aikana monta kertaa todistamaan. Merkityksellistä on ollut myös opinnäytetyön toiminnallisen osuuden toteuttaminen Jacob’s Well Day Caressa yhdessä opinnäytetyöparini Lilian kanssa. Oli ilahduttavaa nähdä kuinka monivammaisten lasten hoitajat saivat uusia työkaluja päivittäiseen hoitotyöhönsä järjestämästämme koulutuksesta. Montaa kokemusta ja viisautta rikkaampana palaan kotiin. Paljon kiitoksia koko vaihtoporukalle, Annelle ja Elinalle sekä isäntäväelle!” – Neemis

”Ei voi valita yhtä tiettyä kokemusta tai paikkaa, mikä olis ollut mieleenpainuvin! Mutta yleisesti mieleen tulee varmasti jäämään vahvimpana se, että meidän yhteishenki ja porukka on ollut ihan huippu, ja koko lyhytvaihto on järjestetty älyttömän hyvin. Kaksi viikkoa on tarjonneet niin monta uutta kokemusta ja näkemystä, että näitä saa varmasti muistella loppuelämänsä!” – Viivi

 

 

 


0 comments »

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Moi, kiva kun eksyit blogiimme! Me ollaan TAMKin terveysalan opiskelijoita ja marraskuussa suuntanamme on Etelä-Afrikka! Kyseessä on siis 2 viikon lyhytvaihto 2.-16.11.2018, jonka aikana käymme tutustumassa muun muassa Jacobs Wellin toimintaan ja kirjoittelemme reissustamme sekä siihen valmistautumisesta täällä.

Hi! Nice to see you here! We are health care students from TAMK and we’re heading to South-Africa in november! It’s an two weeks exchange trip on 2.-16.11.2018, during which we’re going to see for example Jacobs Well’s action. We will tell about our journey in this blog.

Seuraa meitä myös: